Wat je zaait is wat je oogst

Wat heb jij vandaag gezaaid? Met je acties? En met je gedachten? En met je gevoel? Ben je je daar bewust van? Ben je je er bewust van dat je op veel gebieden aan het zaaien bent, elke dag? Want dat is waar het in het leven om gaat: bewust zijn. Hoe bewuster jij je bent van wat je allemaal denkt en doet, hoe meer ontspannen jouw leven is.

Hoe kan dat?

Waardoor wordt jouw leven daar veel meer ontspannen van? Als je goed begrijpt dat álles wat je denkt en doet een reactie oplevert, dan zal je bij álles wat je denkt en doet eerst heel goed bedenken wat je precies wilt oogsten. Als je tulpen wilt oogsten, moet je geen aardappelen zaaien. Klinkt simpel he? Het is namelijk ook super simpel. Je kunt op simpele wijze het leven zo creëren dat jij je er helemaal happy bij voelt.

Waarom doet niet iedereen dit?

En toch leeft lang niet iedereen zijn of haar leven zoals hij of zij dat zou willen. Dat is gek he? Als je erover na gaat denken, is dat toch niet zo gek. Denk eens even een aantal jaren terug. Denk eens aan de kleine jij van een jaar of 6 oud. Waar woonde je? Hoe zag die buurt eruit? Wat voor mensen woonden daar? Wat deden je ouders of verzorgers voor werk? Wat was het inkomen van de mensen om jou heen? Jij bent het product van dit alles. Wat heb jij geleerd om te zaaien en dus te oogsten?

Als je niet tevreden bent over je oogst

Als je liever iets anders wilt oogsten, dan – je voelt ‘m aankomen – moet je iets anders gaan zaaien. Dat is niet eenvoudig, ik weet het. Heel veel van wat je zaait, is vanuit gewoonte. Bijna al jouw gedrag bestaat uit gewoonten. Of dat nou om dingen gaat die je doet (een kopje koffie als je opstaat, een wijntje bij het eten, de route die je naar je werk fietst) of als het gaat om jouw denkgedrag.

Resultaten veranderen = gewoonten veranderen (en andersom)

Door gewoonten te veranderen (en dat is in veel gevallen echt wel even oefenen), verander je de resultaten die je boekt. Dat kost energie en inspanning. Een nieuwe gewoonte of gedachte staat eerst als een klein fragiel plantje in de aarde en is er daardoor zo uitgerukt als iemand in jouw omgeving commentaar heeft op wat je doet of als bij jezelf de twijfel toeslaat. Maar als je de nieuwe gewoonte of gedachte aandacht blijft geven, zal het groeien tot een stevige plant of boom, die niet zomaar omwaait of zijn wortels loslaat. Zet ‘m op!!

Photo by Leigh Patrick

0 Shares

25 affirmaties ontvangen voor een succesvol leven?

Vul hieronder jouw gegevens in! Naast de 25 affirmaties (waar je ook gratis screensavers van kunt downloaden voor op je mobiel) ontvang je ook mails met tips en trics over hoe jij jouw leven kunt leven zoals JIJ dat wilt.

Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top